no script

Kepada mereka yang gemarkan seni kraftangan kreatif, di sini kami kongsikan cara-cara untuk menghias dulang hantaran sendiri. Proses buat sendiri ini bukan sahaja menyeronokkan, malah boleh sedikit sebanyak menjimatkan perbelanjaan menyediakan hantaran nanti.

Artikel asal oleh: Wawa Syaida

Bahan-bahan dan peralatan yang diperlukan:

  1. Dulang
  2. Kain satin
  3. Gam Elektrik
  4. Gunting
  5. Bunga
  6. Renda
  7. Ribbon

Langkah-langkah:

1) Dulang hantaran

Dulang hantaran seperti ini biasanya boleh didapati di kedai bunga. Sediakan dulang yang bersesuaian mengikut saiz barang-barang dan tema hantaran anda.

2) Menghias Kain Satin

Guntingkan kain satin mengikut kesesuaian dulang hantaran anda. Pastikan kain yang digunting melebihi dari saiz dulang. Lipat dan kelim kain satin tersebut seperti gambar rajah di atas. Selepas itu gamkan kain di sekeliling bahagian dalam dulang.

3) Renda Dulang Hantaran

Lekatkan renda putih di sekeliling dulang tersebut. Selepas itu lekatkan bunga rose kecil di bahagian penjuru dulang. Bagi hiasan bunga plastik atas dulang, boleh lihat contoh tutorial tersebut di YOUTUBE.

4) Hiaskan barang hantaran

Akhir sekali, hiaskan barang hantaran di atas dulang tersebut. Selepas itu lekatkan ribbon di penjuru dulang atau di barang hantaran yang disediakan.

Bagi anda yang kreatif, sudah tentu bermacam-macam lagi hiasan dan rekaan yang anda mampu hasilkan sendiri. Kongsikan rekaan kreatif anda di page Facebook kami. Mana tahu, kalau ada yang berminat, anda boleh ambil tempahan menggubah dulang hantaran untuk pengantin lain pula 😄.

Untuk mereka yang mahukan sentuhan pakar, bolehlah lawati laman utama kami, KahwnLife.com untuk mencari vendor yang membuat gubahan hantaran dan pelbagai servis persiapan perkahwinan yang lain.

Semoga berjaya!